Tantárgy kódja
CB3076
Tantárgy neve
Gyógy-, illó- és fűszernövények termesztése
Kredit
2
Félévi követelmény
Gyakorlati jegy
Heti óraszám
1 + 1
Elmélet
+ Gyakorlat
Ajánlott félév
2 v 3 v 4 v 5 v 6
Cél
A legfontosabb termesztésben gyűjthető és a szántóföldön termeszthető gyógy-, illó és fűszernövények biológiai jellemzőinek, beltartalmi sajátosságainak, termeléstechnológiájuknak, feldolgozásuknak, felhasználási lehetőségeinek a megismerése.
Cél angol
42
Tartalom
A gyógy-, illó- és fűszernövények fogalma, termesztésének története, hatóanyagai, morfológiájuk, rendszertani besorolásuk, biológiai sajátosságaik, ökológiai igényeik. A vadon termő gyógy-, illó- és fűszernövények megismerése, begyűjtésük, feldolgozásuk, felhasználásuk (csipkebogyó, hárs, bodza, csalán, cickafark, édesgyökér, fehérüröm). A termesztett gyógy-, illó- és fűszernövények termesztésének agrotechnikája (anyarozs, orvosi székfű, körömvirág, citromfű, máriatövis, macskagyökér, mentafélék, levendula, mustár, komló, kapor, koriander, kömény).
Számonkérés
2 db zárthelyi dolgozat, 1 db alkalmazástechnikai feladat határidőre történő beadása
Tantárgyfelelős intézet kódja
MAI
Tantárgyfelelős oktató
Dr. Csabai Judit